Voorwoord

Net iets later dan gepland presenteer ik u alweer Editie #4 van het Magazine behorende bij Voetzorg+. U vindt hierin maar liefst 13 artikelen en ook een aantal nieuwe categorieën.

lees artikelen

Op 29 oktober a.s. is het “Wereld Psoriasis Dag”; een goede aanleiding om meer aandacht aan te besteden aan dit ziektebeeld. In Nederland en België hebben meer dan een half miljoen mensen te maken met psoriasis in milde of ernstige mate. De oorzaak van het ontstaan van psoriasis is tot nu toe maar gedeeltelijk bekend. Zeker is, dat een erfelijke component een grotere kans geeft tot het krijgen van psoriasis. Ook mensen zonder deze erfelijke factor kunnen psoriasis krijgen. Naast erfelijke aanleg spelen andere, voor een deel nog onbekende, factoren een rol. Deze uitlokkende factoren kunnen velerlei zijn: verwondingen van de huid, drukplekken op de huid, psychische stress, alcohol-/medicijnengebruik , infectieziekten, bacteriële infecties, stofwisselingsziekten, hormonale factoren, en ga zo maar door. In de psoriatische huidafwijkingen worden een aantal eiwitten (arachidonzuur en afgeleide stoffen) in verhoogde mate aangetroffen. Deze stoffen spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van de ontstekingsachtige, psoriatische reactie van de huid.

Ook in deze editie leest u twee artikelen van Johan Toonstra die hij heeft voorzien van de voor hem zo bekende foto’s. Hij beschrijft twee verschillende soorten psoriasis: ‘Psoriasis Vulgaris’ en ‘Psoriasis aan de nagels’. Bovendien tonen meerdere onderzoeken een causaliteit tussen psoriasis en hart en vaatziekten aan. Een van deze onderzoeken is voor u vertaald om hier meer inzicht in te geven; ‘Psoriasis en aneurysma van de abdominale aorta’.

Voor zowel huid- als nagelverzorging is het van belang kennis te hebben van de zuurgraad van beide. De zuurgraad van de huid ligt gemiddeld rond 5,5 maar bij de nagel ligt het iets gecompliceerder. De universiteit van Londen deed hier onderzoek naar: ‘de zuurgraad van de nagels’. Met deze informatie kunt u uw nagelzorg verder verbeteren. In een tweede artikel leest u over de bijwerkingen van medicatie op het nagelapparaat. Behalve kankertherapieën zijn er meer medicijnen die bijwerkingen hebben op de nagels.

De Pseudomonas Aeruginosa is een hardnekkige bacterie die steeds vaker opduikt in de nagel. Een invasie in de onycholitische ruimtes is niet met medicijnen te behandelen; antibiotica hebben geen effect. In het artikel geven we meer achtergrond informatie over deze bacterie en een speciaal zorgadvies van prof dr Haneke. Op het Voetcongres 2020/Dag van de Voet 2020 op 28 november a.s. zal Mischa Nagel een casus presenteren waarbij het zorgadvies van professor Haneke gevolgd werd. Prof dr zal dan zelf ook drie presentaties verzorgen.

Podotherapeuten Iris Stassen en Marion Evers hebben beide een casus aangeleverd. Casuïstiek zal altijd een belangrijke plaats op Voetzorg+ hebben; zeker wanneer het oncologische voetzorg betreft. De wetenschappelijke basis voor voetzorgverlening aan kankerpatiënten is nog steeds bijzonder dun en casuïstiek geeft meer inzicht. Deze week werd ik aangeschreven door de universiteit van Madrid om alle door ons bijeen gebrachte informatie vrij te geven zodat ook in Spanje meer aandacht kan worden geschonken aan deze speciale vorm van zorg.

Er valt veel nieuws te lezen in deze editie. De artikelen van de vorige editie kunt u altijd terugvinden in het archief indien u een Community abonnement heeft. De volledige inhoud vindt u hieronder.

Mischa Nagel, 17 oktober 2020.

Veel leesplezier!

Mischa Nagel

ACTIVITEITEN AGENDA>

Magazine

Psoriasis

Schimmeldiagnostiek

Casuïstiek

Nagels

Ingrediënten/ geneesmiddelen

Diabetes

Huid

Dag van de Voet/ VoetCongres 2020

28 november 2020

Thema Nagelpathologie:Het nagelapparaat en het ontstaan van nageltumoren

Met Prof Dr. Eckhardt Haneke, Kirsten Veenstra, Mischa Nagel. Opening door Yoleen Van Camp

Meer informatie? Klik op deze link.