De groeiende populatie ouder wordende mensen vereist goed inzicht in handelen van voetzorgverleners om mensen zo lang mogelijk mobiel te houden. Voetzorg staat daarbij nog steeds niet centraal terwijl deze vorm van zorg juist een belangrijke bijdrage kan leveren om de mobiliteit voor ouderen te behouden.

DVC-21: de oudere voet: sprekers & programma.

Op deze pagina leest u alles over de sprekers, hun presentaties en het programma van ‘de oudere voet’.

Programma & sprekers.

Mischa Nagel opent DVC-21 stipt om 10u. U kunt vanaf 8u30 al inloggen. Orthopedisch chirurg Kirsten Veenstra is als dag presentator uw gastvrouw en verzorgt ook weer ‘de 3e dimensie’.

De patiënt staat bij Mischa Nagel altijd centraal. Daarom staat het onderdeel ‘de patiënt spreekt’ ook bij DVC-21 weer op het programma. Op 22 oktober a.s. zal Mischa Nagel met een professionele ‘crew’ zes ouderen die hun mobiliteit in meerdere of ernstige mate zijn verloren interviewen. Wat betekent dat verlies voor iemand? Hoe ga je daar mee om en terugkijkend zou een zorgaanpak dit hebben voorkomen? De zes interviews worden tot een documentaire van 20 minuten verwerkt echter de volledige interviews vormen pilaar 4 . (Bent u nog niet bekend met de ‘pilaren’ kijk dan op deze pagina.)

Klik hier voor het volledige programma.

Praktische informatie.

Datum: 27 november 2021 (10u-16u30; inloop vanaf 8u30).

Locatie: volledig virtueel (live).

Kosten: tot 15 oktober €80,= daarna €90,=! Boeken klik hier.

Accreditatie: ProCERT (6 punten; 2: omgevingsbewust handelen + 4 Voetzorg – Overige risicovoet (niet zijnde DM of reuma)), BVV (20 punten) en in aanvraag bij  Kabiz (Podologen en orthopedisch schoenmakers) V & VN (Verpleegkundigen en thuiszorgverleners) en St. ADAP (podotherapeuten).

Klik op de foto van de spreker voor meer informatie over diens presentatie.

Leen Rooms, ergotherapeut.

“Op staande voet” (115 minuten).


Hoe positioneer je een oudere in een behandelstoel, aandachtspunten “wat is comfortabel”, hoe ga je om met verminderde cognitiviteit, wat zijn de consequenties van verminderde cognitiviteit voor de voetzorgverlener, hoe begeleidt je iemand uit een behandelstoel, welke houding neem je daarbij aan, communicatieve vaardigheden.

Fiona Damstra, revalidatiearts.

“Sarcopenie opnieuw bekeken” (1 uur)


Wat is sarcopenie, wat zijn de gevolgen voor de oudere voet, wat moet er veranderen in de zorg voor ouderen, nieuwe inzichten wat de consequenties zijn van sarcopenie en het huidige zorgmodel, wat zijn de aandachtspunten voor voetzorgverlening. Deze presentatie geeft een goed inzicht wat de veroudering van de voet daadwerkelijk betekent voor de mobiliteit.

Cocky Hoogeveen, fysio-en podoposturaal therapeut

“Verandering in de verouderde voet” (1 uur)
Voetoefeningen voor de oudere voet: Om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig en mobiel te houden en de kwaliteit van leven zo lang mogelijk op voldoende niveau te houden, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de voeten en de houding geoefend kunnen worden. Diverse onderzoeken tonen aan dat de verminderde kracht van de teenbuigers een voorspeller is voor vallen bij ouderen. De leerdoelen van deze presentatie zijn het aanleren van een aantal oefeningen voor de oudere voet om ouderen langer mobiel te houden en vallen tegen te gaan.

Kirsten Veenstra, orthopedisch chirutg.

Dag voorzitter en 3e dimensie

De v3e dimensie is een toevoeging aan elke voetcongres waarbij een korte presentatie van 10 minuten het uitgangspunt is. Deze presentaties worden altijd gegeven door orthopedisch chirurg Kirsten Veenstra die ook de gehele dag presentatie op zich neemt. Kirsten neemt in één 3e dimensie een casus uit haar eigen praktijk als leidraad. In de het tweede deel zal zij kort bespreken hoe in korte tijd door artsen en voor artsen een “peer” programma is
opgezet in Nederland. Bij een “peer” programma helpen artsen elkaar door moeilijke situaties te komen. Is dit ook wenselijk voor voetzorgverleners?

Programma DVC-21.

Gebruikt u een smartphone? Kantel deze 90 graden om het programma duidelijk te kunnen lezen.

VanTotSprekerOnderwerp
8.3010.00Inloop (virtueel)
10.0010.15Mischa Nagel ZorgspecialistInleiding
10.1511:15Leen Rooms ErgotherapeutOp staande voet deel 1
11:1511.30Pauze
11.3012.30Leen Rooms ErgotherapeutOp staande voet deel 2
12.3012.45Kirsten Veenstra Orthopedisch Chirurg3e dimensie
12.4513.30Pauze
13.3014.30 Fiona Damstra Revalidatie arts Sarcopenie
14.3014.45Kirsten Veenstra Orthopedisch Chirurg3e dimensie
14.4515.00Pauze
15.0015.45Mischa Nagel ZorgspecialistDe patiënt spreekt
15.4516.30Cocky Hoogeveen, Fysio-/ podoposturaal therapeutOefenen met de oudere voet
16.3016.45Kirsten Veenstra Orthopedisch chirurgAfsluiting